• De hoge inflatie is een breed gevoeld probleem dat centrale banken voor pijnlijke dilemma’s stelt en beleggers kopzorgen baart.
  • Een belangrijke factor voor de inflatie is de ontwikkeling van energieprijzen, met de olieprijs in de hoofdrol.
  • Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem bespreken de situatie op de oliemarkt en de vraag of we op weg zijn naar nieuwe records voor olieprijzen.
  • Lees ook: Vleugje opluchting op beurs: hebben we het hier over de beroemde zwaluw?

ANALYSE – Het gevecht tegen de inflatie is inmiddels iets wat een ieder raakt en beleidsmakers hoofdpijn bezorgt. Immers, centrale bankiers hebben enigszins zitten slapen aan het stuur door de oplopende inflatie te lang als ’tijdelijk’ te bestempelen, waardoor er niet op tijd is begonnen met het terugdraaien van het extreem ruime monetaire beleid.

Inmiddels is de inflatie in Europa en de VS zo lang hoog gebleven, dat het beteugelen van prijsstijgingen zonder de economie te raken een nagenoeg onmogelijke opgave lijkt.

Het lastige voor centrale banken hierbij is dat de inflatie vooral wordt gestuwd door ontwikkelingen aan de aanbodzijde van de economie, waaronder de sterke stijging van grondstoffen. Dat is niets iets wat centrale banken direct kunnen bestrijden.

In deze bijdrage kijken we naar de ontwikkeling van de energieprijzen, en dan vooral naar de prijs van ruwe olie, aangezien energieprijzen een groot deel van de huidige inflatie voor hun rekening nemen.

Sancties tegen Rusland en heropening van China

De leiders van de Europese Unie kwamen begin deze week na veel gesteggel overeen om een ​​gedeeltelijk verbod op de invoer van Russische olie na te streven. Waar dit voor gas niet lukte, was een beperkte olieboycot dan toch een kleine overwinning voor de eensgezindheid binnen de EU. Gedeeltelijk en voorlopig dan.

Voor de volledigheid; het Europese verbod moet nog wel worden uitgevoerd. Om dat te laten gebeuren, moeten EU-functionarissen en -diplomaten het eens worden over de technische details. Vervolgens moeten dan de nieuwe sancties formeel worden goedgekeurd door vertegenwoordigers van alle 27 lidstaten.

Het voorstel is om Russische olie die per schip wordt vervoerd, niet meer af te nemen. Dit moet binnen zes maanden na de goedkeuring van de nieuwe sancties het geval zijn. De invoer van geraffineerde olieproducten uit Rusland zou binnen acht maanden moeten worden stopgezet.

Het transport van olie via de gigantische Droezjba-pijpleiding naar Midden-Europa blijft uitgezonderd van de sancties. Dit totdat een werkende oplossing is gevonden die voldoet aan de energiebehoeften van Hongarije en andere EU-landen die niet aan zee grenzen.

De maatregelen van de EU zouden ook andere diensten verbieden, waaronder het verzekeren van verzending van Russische olie naar welk land dan ook. Dat is belangrijk, omdat de overgrote meerderheid van de olietankers in de wereld onder de dekking van de verzekeringsorganisatie International Group of P&I Clubs valt. Deze organisatie koopt uiteindelijk herverzekeringen van Europese bedrijven en moet dus voldoen aan de EU-wetgeving

Opvallend is dat de Europese boycot van een deel van de Russische olie komt op een moment dat China de coronapandemie weer onder controle lijkt te krijgen. De verwachting is dus dat de energievraag vanuit China stijgt, wat de al krappe oliemarkt nog verder onder druk zet.

De potentiële comeback van China is van groot belang. De recente lockdowns remden de Chinese vraag en hielden een sterke stijging van olieprijzen tegen. In de komende periode hangt veel af van de vraag hoe Beijing een evenwicht vindt tussen het ondersteunen van economische groei en het bestrijden van het coronavirus.

Spanning op de oliemarkt neemt toe

Al met al zorgde het bovenstaande nieuws begin deze week voor snel oplopende olieprijzen, maar die stijgingen werden dinsdagavond geneutraliseerd door geruchten dat Rusland mogelijk wordt geschorst uit het samenwerkingsverband met olielandenclub OPEC+. Dit maakt dan mogelijk weer de weg vrij voor Saoedi-Arabië, de VAE en andere producenten om aanzienlijk meer olie op de markt te brengen.

De ogen zijn nu gericht op de OPEC-bijeenkomst van donderdag en wellicht dat die voor meer duidelijkheid kan zorgen.

Olieconsumerende landen hopen uiteraard op een flexibele houding van olielandenclub OPEC, aangezien niemand zit te wachten op een verdere stijging van olieprijzen. Vooral omdat dat doorwerkt op afgeleide producten zoals bezine-, diesel- en kerosineprijzen. En die stijgen momenteel in een sneller tempo dan de olieprijs zelf. Daar weten consumenten inmiddels alles van.

Op de korte termijn blijft de oliemarkt bovendien krap en bovengemiddeld gevoelig voor aanbodschokken.

Olieprijs naar $150 per vat?

Voor de nabije toekomst lijken we niet om hogere brandstofprijzen heen te kunnen, vooral in de Europese Unie. We zien dat natuurlijk al terug in de huidige prijzen en een toename in Russische verzendingen naar Azië. Europese raffinaderijen zoeken intussen elders bevoorrading vooruitlopend op het kracht worden van de nieuwe sancties.

Wat betreft de olieprijzen kijken we hieronder naar het technische beeld voor de grafiek van West Texas Intermediate-olie in de VS.

De clustering in de rode cirkel heeft er toe geleid dat de overspannenheid is overgaan in gewenning. Tussen eind 2014 en begin dit jaar zijn prijzen niet meer boven de 100 dollar per vat gekomen, maar inmiddels beginnen prijsniveaus van boven de 100 dollar normaler aan te voelen. Daarmee worden eerder voor onhaalbaar gehouden niveaus weer mogelijk.

Het momentum voor de olieprijs is sterk en er ligt ruimte voor een verdere stijging. Gaan we de 150 dollar per vat opzoeken voor West Texas Intermediate? Wie durft het tegen te spreken?

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.

Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.

Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.